СТАН ОНОВЛЕННЯ НОРМАТИВНОЇ БАЗИ ФАСАДНИХ СИСТЕМ

З виступу Виконавчого директора Асоціації «Виробники пінопласту» України Миколи Боровика

27.05.2020, онлайн-конференція “Ринок будматеріалів в умовах карантину. Спільні заходи щодо оновлення нормативної бази”:

Мова йде про пінополістирол EPS, як ми всіх привчаємо називати цей матеріал, так як він називається згідно стандарту 13163 – експондований пінополістирол. Нетипова зима призвела до того, що раніше при таких же самих умовах виробництво і реалізація падали до нуля і були канікули, то на сьогоднішній день ми мали певну реалізацію, і виробництво, і всі виробники декларували, що мають хоч і невисоку, але певну активність та попит.

Надалі втрутився в життєдіяльність всіх без винятку виробників і учасників ринку карантин. Падіння виробництва в цей період припало на кінець березня – початок квітня. За інформацією деяких виробників падіння становило, на жаль, 30–50%. Все перевернулося з ніг на голову.

На сьогоднішній день ситуація більш-менш вирівнялася. На жаль, дійсно констатуємо те, що падіння будівництва спостерігається, плюс конкурентне середовище зросло.

В секторі термомодернізації існуючого старого житлового фонду. Картина поки що не вселяє високого оптимізму.

Хочу сказати, у нас відбулися позачергові збори асоціації, де було прийнято рішення розпочати наведення порядку в галузі стосовно якості продукції, яка представлена на ринку. Тобто починати вже відходити від тих «гаражних», так званих, кооперативних методів виробництва і приходити до більш цивілізованого ринку.

Минулого року в листопаді ми провели конференцію, на якій обширно були представлені доповіді ведучих спеціалістів, виробників, асоціації виробників пінопласту Європи, був представник «Етікса» з Європи, які надали цікаві цифри. Об’єми «вживання» пінополістиролу на ринку Європи на душу населення, наприклад, таких країн, як Польща, Німеччина, Австрія, Чехія – від 7 до 8 кілограмів на людину, в Україні лише 0,6, у Росії 0,8. Це говорить про те, що низький рівень використання пінополістиролу в якості утеплювача в Україні. Тут багато дуже чинників насправді. Так склалися обставини. В Європі виходять з того, що будівля в цілому має бути енергоефективною. І використання там пінополістиролу в якості утеплювача складає від 80 % до 82 % серед всього об’єму утеплюючих матеріалів. Мінеральна вата там складає 13–15 %. Єдина країна в Європі, яка використовує тільки мінеральну вату – це Данія, батьківщина Rockwool.

Ми зараз просуваємо ідею, щоб було більш справедливе конкурентне середовище на ринку утеплювачів. Беремо мінеральну вату, пінополістирол і бачимо, що левова частка по утепленню сьогодні належить мінеральній ваті. Цьому сприяє і нормативна база в тому числі. Ми активно займаємося цим питанням.

Ми виклали на сторінці у Faсebook прийняту таблицю відповідності марки до густини у відповідності коефіцієнту теплопровідності так, як це зробила, наприклад, польська асоціація виробників пінополістиролу.

Так само ми вирішили – що вже досить щоб нас поливали брудом і розказували про те, що пінополістирол неякісний, не виконує свої функції і не відповідає заявленим параметрам. Не розглядати питання сертифікації якогось окремо взятого матеріалу, а розглядати, як ETICS передбачає, сертифікацію системи.

На сьогодні ми фактично закінчили роботу над розробкою альбому технічних рішень по фасадним системам і найближчим часом він буде виданий. Досліджувались зразки, досліджувались системи, на основі цих досліджень є ціла низка креслень. Сам документ буде до 300 сторінок. Це науковий продукт, він абсолютно нового рівня.

Виникає таке питання: йде певна не те щоб дискримінація, а заборона використання, наприклад, EPS у багатоповерховому будівництві. Все, що більше 47 метрів, ДБН передбачає використання тільки одного типу матеріалу – мінеральної вати на сьогоднішній день, хоча в Німеччині, Польщі, Словаччині, Чехії вже використовується комбіновано. Практика застосування така є, та ж Велика Британія. Ми зацікавлені в тому, щоб, можливо, переглянути 7-й ДБН і отримати якісь послаблення в цьому питанні. Тому що досвід використання EPS у фасадній системі говорить про те, що стійкість його до 40 хвилин доходить при пожежі. І це натурні випробування. Фактично залишилось тільки це провести й узаконити і у нас. Якщо ми імплементуємо нормативну базу Європи, то ми мусимо і це питання в тому числі розглядати, як основне. Те ж саме стосується і 31-го ДБН, 33-го ДБН, як я вже говорив, внесення певних змін, тому що нічого ж не стоїть на місці, все рухається вперед і є багато вже таких прогресивних рішень, які ми мусимо застосувати і у себе в законодавстві.

 

 

 

ВСІ НОВИНИ СПІЛКИ »

ВСІ НОВИНИ БУДІВНИЦТВА »

ВСІ АНОНСИ ТА ВАЖЛИВІ ПОДІЇ »