«ПОТРІБНО ПЕРЕДБАЧИТИ ЗАХИСТ НАЦІОНАЛЬНОГО ВИРОБНИКА БУДМАТЕРІАЛІВ», – БОГДАН РУБЛЮК

Надаємо бачення-пропозиції вітчизняного виробника, в досить дипломатичній формі. Представляти члена Президії Спілки, комерційного директора ТОВ «Фомальгаут-Полімін» Рублюка Б.О., то приємність: він – нове, молоде, енергійне та успішне покоління українського бізнесу. Поки Україна відстає в усвідомленні та стандартизації за вимогами Регламенту 305 ЄС, ТОВ «Фомальгаут-Полімін» успішно експортує продукцію більше ніж в 14 країн Європи, здійснило там сертифікацію, знає, що кожна країна для захисту внутрішнього ринку має відмінності в імплементації спільного для країн ЄС Регламенту 305.

Він наголошує, законопроект №2698 «Про надання будівельної продукції на ринку» потрібен і метою повинен бути захист та сприяння вітчизняному виробнику, а не ефимерна імплементація.

Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій

 

Виступ комерційного директора Рублюка Б.О., ТОВ «Фомальгаут-Полімін» 27.05.2020 на онлайн-конференцї “Ринок будматеріалів в умовах карантину. Спільні заходи щодо оновлення нормативної бази”:

Однією зі складових відчуття якості життя є якість будівництва, що потребує використання якісних матеріалів. Зрозуміло, що Регламент ЄС № 305 формує вимоги до будівельних матеріалів на території Європи, і його потрібно взяти за основу при формуванні національних стандартів і процедур отримання сертифікатів якості.

  • Наразі національний ринок будівельних матеріалів не готовий до переходу на європейські нормативні документи: акредитовані лабораторії недостатньо укомплектовані для проведення відповідних випробувань, не зрозумілий процес їх нотифікації, не готова нормативна база, не створено регулятивного органу, який контролював би якість будівельної продукції.
  • Водночас національні виробники поступово наповнюють європейський ринок власною продукцією, яка повністю відповідає Регламенту ЕС 305.
  • Компанія «Фомальгаут-Полімін» має позитивний досвід в отриманні сертифікатів на будівельні матеріали європейської якості. Це досить серйозний процес, він потребує часових, фінансових і технічних ресурсів.
  • Не лише імплементація цього Регламенту на часі, а й створення національної системи норм, сертифікації та процедур, які дадуть змогу зробити ринок будівельних матеріалів в Україні прозорим. Особливо турбує визначення, на законодавчому рівні, органу/структури/організації, яка перевірятиме й підтверджуватиме якість продукції на рівні вимог ЄС без ризиків упередженості, незалежності, конфлікту інтересів.
  • Вбачаємо за доцільне передбачити в діяльності такої структури офіційне визнання результатів, протоколів, висновків, отриманих в лабораторіях країн — членів та партнерів ЄС.

В Україні є акредитовані лабораторії, але чи будуть їхні результати випробувань визнаватися нотифікованими органами ЄС. Наприклад, у Литві були лабораторії, сертифікати яких визнавали нотифіковані органи, але на сьогодні таких лабораторій вже немає.

  • Потрібно також потурбуватись про захист національного виробника будівельних матеріалів.

Ми можемо приймати європейські норми та регламент, якщо паралельно буде впроваджена така ж програма з розвитку національного виробника. Якщо ми бездумно впровадимо всі європейські норми для виробника, то у нас буде така ж ситуація як в Литві й Латвії. У Литві практично відсутні національні виробники сухих будівельних сумішей, зате є німецькі, австрійські, американські, італійські. Відповідно нам потрібно брати приклад з Польщі, яка змогла дійсно захистити свої інтереси. У Польщі прийнята окрім європейських норм окрема програма захисту національного виробника, – так Польща захистила внутрішній ринок.

  • Щоб вийти на рівень вимог якості ЄС, потрібні капіталовкладення й час. Тож у нормативній базі для імплементації Регламенту № 305 варто передбачити достатній і реальний перехідний період. Це стане стратегічним маркером захисту українського бізнесу, сприятиме збільшенню робочих місць, унеможливить стагнацію національної економіки.
  • Професійна спільнота виробників будівельних матеріалів має дбати про власні якісні продукти, бути конкурентоспроможною в Україні та світі.

Тож майбутнє за нами!

 

 

 

ВСІ НОВИНИ СПІЛКИ »

ВСІ НОВИНИ БУДІВНИЦТВА »

ВСІ АНОНСИ ТА ВАЖЛИВІ ПОДІЇ »