Друк

Бердичів - місто, яке потребує працьовитих рук будівельників

on .

ВЕЛИКИЙ ДІЛОВИЙ ТУР МІСТАМИ УКРАЇНИ
Ревізія міст щодо особливостей та перспектив будівництва

Довідка. Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів продовжує реалізовувати унікальний проект "Вітчизняні будівельні матеріали - шанс оновлення міст та регіонів", метою якого є презентація конкурентоспроможного, інноваційного і якісного бренду «Зроблено в Україні». Члени Спілки фахово "дегустують" українські міста: вивчають особливості будівництва, аналізують стан об'єктів соціальної, туристичної і культурно-розважальної інфраструктури. Представники місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, працівники будівельного комплексу відверто розповідають про проблеми будівельної галузі у містах та діляться унікальною інформацією щодо планів на майбутні роки. Головний будівельний портал долучився до ділового туру, щоб показати Вам, як розбудовується Україна. Цього разу це п'ятірка міст: Бердичів, Вінниця, Одеса, Чорноморськ та Ізмаїл.

БЕРДИЧІВ 

 

Бердичів – перше місто, яке відвідали учасники туру. Тут переплелись українська, польська та єврейська культури, залишивши неповторний відбиток на архітектурі міста. Зважаючи на дефіцит часу, учасники туру відразу поїхали до серця Бердичева – міської ради. У всіх відразу виникли позитивні враження, адже територія навколо неї доглянута, зручна та увінчана різноманітними квітами.

Дивіться онлайн-трансляцію туру >>>

  

Офіційна частина туру розпочалась із виступу заступника міського голови з питань ЖКГ Сергія Онофрійчука, який охарактеризував будівельну галузь Бердичева: «Історично склалось, що будівельна галузь у місті була надзвичайно розвинена, однак в кінці 90-х більшість будівельних організацій призупинили або припинили свою діяльність. На сьогодні ми вимушені великі об'єкти будувати переважно силами не бердичівських будівельників, а працівниками з інших міст. Звичайно, це проводиться по системі тендерних закупівель».
За словами Онофрійчука, в місті немає потужних базових підприємств. «В той час пропозиції на будівництво є, земельні ділянки – є, потреба в будівельних організаціях дуже велика. На сьогодні в місто заходять будівельні організації, які будують житлові будинки. Це дуже приємно і значимо, бо місто має застарілий житловий фонд. У нас більше ста будинків в аварійному стані. А це, відповідно, потребує нового житла. Старе треба ремонтувати», – сказав він.

Сергій Онофрійчук, заступник міського голови з питань ЖКГ

Онофрійчук підкреслив, що сьогодні є проблема з кадрами в будівельній галузі, якістю виконання робіт, а також з будівельними матеріалами: «Багато з нас не зовсім володіє тими потужностями і можливостями, які має на сьогодні будівельний комплекс».

Заступник міського голови з питань містобудування і архітектури Михайло Гайченя розповів, що Бердичів на сьогодні має дуже гарні перспективи щодо будівництва. «Починаючи з 2010 року і до сьогодні виділено більше ніж 450 земельних ділянок для індивідуальної забудови. Це велика кількість для Бердичева. В розробці ще півтори сотні земельних ділянок. Також сьогодні ведеться будівництво одночасно трьох багатоквартирних житлових будинків. Зарезервовано більше півтисячі квартир. Якщо є такі великі перспективи, відповідно є велика необхідність у будівельних матеріалах. Незважаючи на тяжкий стан в економіці, за останні роки в Бердичеві йде збільшення будівництва і здача в експлуатацію житлового фонду. Як індивідуального так і багатоквартирного», - сказав він.

У своєму виступі Президент Спілки Іван Салій розповів про розвиток будівельного комплексу в Бердичеві та області у порівнянні із загальноукраїнськими темпами.

Дивитись презентацію Івана Салія >>>

В своїх виступах національні виробники будматеріалів були одноголосні у тому, що Бердичів має шанс серйозно поліпшити комфорт кожного мешканця. Висловили занепокоєння тим, що в місті кілька років поспіль немає головного архітектора. «Ця вакансія вільна. На жаль, поки що немає навіть заявок. Бо робота надзвичайно відповідальна, необхідні серйозні знання», - сказав Онофрійчук.

       

       

Наостанок – про позитив. Є в Бердичеві те, чим він може пишатись. На сьогодні в стадії завершення реконструкція одного з найкращих в державі театрів. «Він був побудований в 1900-х роках. В радянські часи було змінено його цільове призначення. Був занедбаний. Три роки тому почалась реконструкція. Це практично новий театр в тому стилі, яким він був колись. Це окраса міста і області. Чекаємо відкриття у цьому році», - сказав Онофрійчук.
Також в Бердичеві будують дитячий садочок на 350 місць та нову дитячу поліклініку, за системою енергозбереження звели новий шикарний пологовий будинок, найкращий в області.

Онофрійчук розповів Build Portal, що в планах – збільшити кількість туристів: «Нещодавно завдяки зусиллям польської громади було відкрито верхній зал кляштору Босих Кармелітів. Ми намагаємось робити ремонт центральних вулиць міста. Побудовані торгівельні заклади. У свій час збільшили кількість готелей. Зараз їх декілька, якщо буде потреба, то будуть введені в експлуатацію нові. Відкритий музей польськості, музей єврейства, різнопланові заклади, де можна побачити, що являє собою місто».

Пивоварний завод як візитівка Бердичева

Делегація виробників будматеріалів відвідала знаменитий Бердичівський пивзавод.

«Я п'ю тільки наше пиво. Бо воно живе. Пастеризоване пиво не вважаю пивом, це такий собі «пивний напій», - так рекламує візитівку міста Сергій Онофрійчук перед зустріччю з працівниками заводу.

Змінний технолог Леся Довгалюк розповіла, що історія пивзаводу тісно переплітається із історією міста: «В середині ХIХ ст. наше місто за кількістю населення займало 4 місце в Україні після Києва, Одеси і Харкова. В Бердичеві було 75 тисяч людей, з яких майже 60 % євреїв, які любили і вміли торгувати. Місто було воротами для торгівлі. Хто хотів торгувати у Європі, той пробував торгувати у Бердичеві, де було 10 всесвітньовідомих ярмарок. Натомість європейці, які хотіли торгувати в Україні, спочатку пробували торгувати у нашому місті.

Леся Довгалюк, технолог

Звичайно, кожен вдалий договір обмивався у ресторанах. Йшло наше пиво. Ми вже 156 років випускаємо пиво, яке виготовляється за класичною технологією. Не дивлячись на те, що були революції, світові та громадянські війни, наш пивзавод не зупинявся ані на день».

Делегація українських виробників будматеріалів на Бердичівському пивзаводі

Наостанок Сергій Онофрійчук розповів Build Portal про свої враження від зустрічі з українськими виробниками будматеріалів: «Ми раді усім гостям, які приїжджають до міста з хорошими намірами та досвідом, який нам необхідний. Ця зустріч важлива, щоб показати, що є українські виробники, які застосовують у своєму виробництві світовий досвід».

Бердичів – місто, яке особливо потребує працьовитих рук вітчизняного виробника та вітчизняного будівельника. Учасники туру переконані, що плідна співпраця з представниками влади дасть результати і місто оновиться, наповниться новими будинками, створеними українцями і для українців.

Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
Текст підготувала: Наталія Антонюк
Фото та відео: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів

03037, м. Київ, а/с 75, e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ,   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , тел. +38044 245-48-39