Друк

Бетонні технології

on .

будівництво 16.04.2018Ще десятиліття назад вважалося науковою фантастикою, але сьогодні вже втілюються в життя нові технології, які дозволяють бетону згинатися під тиском, перетворювати енергію сонця в електрику і навіть виліковувати себе.

Дослідники з Університету Бінгемтона в штаті Нью-Йорк, США, працювали над тим, щоб просочити бетон спорами гриба, щоб створити матеріал для самовідновлення.

Trichoderma reesei – це тип гриба, який здатний виділяти карбонат кальцію. Шляхом включення спори в бетон, коли він змішується разом з необхідними поживними речовинами, вважається, що вони можуть лежати бездіяльними до появи тріщин, і в цей момент спори активуються надходженням води і кисню, що спонукає їх проростати і «заклеїти» тріщини карбонатом кальцію.

Таким чином, проблема великих тріщин буде зупинена до того, як у них з'явиться шанс збільшитись, шляхом закриття мікротріщин.

Конгрев Джин, доцент кафедри машинобудування в Університеті Бінгемтона, сказав: «Без належного лікування тріщини мають тенденцію до подальшого розростання і в кінцевому підсумку вимагають дорогого ремонту.
Якщо мікротріщини розширюються і досягають сталевої арматури, псується не тільки бетон, але і армування піддається корозії».

Було висловлено думку, що це може забезпечити недорогий спосіб боротьби з широкомасштабним недостатнім інвестуванням в інфраструктуру. Проте, дослідження все ще перебуває на ранній стадії, і найскладнішим завданням є знайти спосіб для інтеграції у процесі змішування, а потім приведення спор у неактивний стан.

З урахуванням сказаного, тріщини в бетоні можуть залишитися в минулому. Дослідники з іншого університету в США, Університет Британської Колумбії (UBC), не так давно розробили тип бетону, який може розтягуватися.

Так званий «екологічно чистий пластичний цементний композит» (EDCC) змінив свою молекулярну структуру та надав йому гнучкість і пластичність металу. Це означає, що він може витримувати більш високі сили розтягування. Фактично, було сказано, що він здатний витримувати землетруси до 9,1 за шкалою Ріхтера.

Більш того, матеріал не повинен складати основну структурну структуру будівлі; його можна просто напилювати як тонке покриття, дозволяючи модернізувати будівлі для стійкості до землетрусів.


Томас Аллен, KHL Group

Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів

03037, м. Київ, а/с 75, e-mail: info@ avbmv.com.ua, spilkavb@ gmail.com, тел. +38044 245-48-39