Друк

Валентин Шеветовський: «Надра можуть стати драйвером усіх, усієї економіки»

on .

IMG 8112І. Салій: Пропозиції промисловців професійно точні та вичерпні. Уряд, Мінекологія та Геослужба – не чують, засекретилися і втекли у відпустки, відрядження, на лікарняні.
Заводи зупиняться із-за байдужості чиновників.
Просимо діяти та надсилати відгуки та пропозиції.
Домагаємось єдності дій влади, бізнесу і громадськості.
Створюємо План спільних дій.

Валентин Шеветовський, Голова Комітету з надрокористування Федерації роботодавців України: «Надра можуть стати драйвером усіх, усієї економіки»

Дуже багато скарг до Федерації роботодавців, куди входить 3 тисячі підприємств. Скільки було відмов... І це система, це масова ситуація.
Ну невже проблема в Кирилюку? Відверто! Але ж коли був Микола Бояркін, то була точно така ж ситуація. Ситуація вилилась у «двовладдя».
І як бути в цій ситуації...
Ми масово направляли пропозиції, починаючи з повного розформування і нічого. Чому?
Я дуже заздрю тим колегам, які займаються сільгоспвиробництвом. Мінагрополітики захищає, лобіює підприємства, а нас ніхто не лобіює, і це не питання плитки. Ні! Це не питання виробників будівельних матеріалів.
В Україні є все! І це наша конкурентна перевага перед світом. Не тільки пісок. У нас є все! Є золото, є діаманти, літій, поклади урану, є все!
Якщо ми всі це розуміємо, що ми не менш потужні ніж сільськогосподарські виробники.
Давайте тоді діяти так, щоб сконцентрувати владу в одних руках – Геослужби або Мінекології. Забирати всі ці повноваження від інших. Я з усією повагою до Міністерства екології та Геослужби, але, слухайте, давайте передамо все в одні руки, щоб хтось один, міністр чи голова комітету...
Голова служби або міністр, не важно, той хто піклується за надра, щоб він був і захищав нас, сприяв, а не зупиняв заводи. Хлопці, ви... ну це ж звісно так, що неправильно написав це речення, кому чи лінію провів і все – відмова!!! Абсурд!
Як змінити цю ситуацію? Тільки поставити надра в пріоритет держави. Надра можуть стати драйвером усіх, усієї економіки. Це перша пропозиція.
Ми побудували в болотах Хмельницької області кар'єр і збагачувальну фабрику по пегматиту. Пегматит в Україні є де завгодно, Запорізька, Кіровоградська, десь в Житомирський області. Це такий вид граніту з трішки зміненим хімічним складом. Вся суть – це збагачувальна фабрика. Ми закупили у Швеції 2 збагачувальних комплекси, дуже потужних, поставили. 250 чоловік працюючих, гарна заробітна платня, побудували дороги, побудували інфраструктури. Забезпечуємо усі керамічні підприємства України пегматитом. 6-го липня у нас призупиняється ліцензія. Ясно, що ми все зробили. За рік подали документи, 3 відмови чи 10 відмов, це не суттєво.
Просто скажіть що мені робити? Що робити? Галузь зупиниться. Є альтернатива. Турки! Турки з радістю. Через що? Із-за того шо юрист або геолог неправильно десь, неправильно поставив кому, якусь зробив помилочку.

 
Так у «Ковальської» потужній штат юристів, вони там можуть правильно усе подати, потужній штат юристів у декількох підприємствах, і у гіпсовика потужні. Таких як ми, але їх на всю Україну 10. А у 3 тисячі, у них немає такої можливості і таких юристів. Ясно, що вони помиляються. Що робити, коли у них ліцензія не продовжена? Або йди в тюрму якщо ти не зупиниш завод, на гачок тебе підвісять або зупиняй підприємство і ніхто в Державі не захистить платників податків.
По об'єктивним чи суб'єктивним причинам не змогли зібрати комісію, або кворум 2/3 відсутній. Що робити на наступній день трудовому колективу, що робити заводу, на податки яких існує чиновник і ця комісія.
Прошу поставить на голосування Конгресу щоб в одному державному інституту, хай це буде Геослужба, може це можна зробити міністерством, але виділити в окрему структуру, щоб на голові ніхто б не висів, щоб він сам приймав відповідальні рішення, щоб він повністю кримінальну включно, за без дію чи бюрократизм, ніс відповідальність і не прикривався рекомендаціями нікому не відомі комісії.
Надра – драйвер, а йому потрібен працездатний і ефективний Куратор.

Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів

03037, м. Київ, а/с 75, e-mail: info@ avbmv.com.ua, spilkavb@ gmail.com, тел. +38044 245-48-39