Друк

Велика допомога малим господарствам

on .

Літо. Жнива зер­нових добігли кінця.
Фермери підраховують доходи. Роман Лаврик (приватний підприємець), розчулений щедрістю ниви, від­верто розмірковує над прибутками. Пшениця добра, з високим вміс­том клейковини. Допо­могли погода, хороша земля, добрий сорт, сучасна технологія вирощування - тому зможе продати збіж­жя високим класом, як хлібне зерно, не мен­ше ніж по 600-700 гри­вень за центнер.

Але головне, радіє з того, що вже цього року не доведеться майже половину врожаю віддава­ти елеваторам за сушіння для підготовки зерна до тривалого зберігання. Протягом 9-ти років поспіль він орендує в мешканців с. Коровинці землю. І кож­ного року, долаючи сотню кілометрів, відвозить зерно на сусідні елеватори в Юсківці, Червонозаводське, Л-Долину, а якщо пощастить, то на місце­вий елеватор в с. Коровинці. У середньому, каже, один тонно-процент виходить 80 грн. при вологос­ті зерна в 25%, а в кінцевому результаті має бути 14-ть %. Тобто втрата на тонні складає 880 грн.
«Скупий платить двічі». Саме тому вирішив не скупитися, а придбати власний зерносушильний комплекс. Щоб реалізувати свій задум Р. Лаврик звернувся до компанії «Техно-Біо-Енерго-Сервіс» та знайшов універсальне рішення проблем сушіння зернових культур - комплекс AgroDryer, що працює на біомасі.
Ми поцікавилися у Романа Лаврика чому вибір виконавця робіт випав ТОВ «ТБЕС» та у чому уніка льність міні сушарки?
Р.Л.: Вибір виконавця робіт не випадковий. ТОВ "Техно-Біо-Енерго-Сервіс" займається відновлювальною енергетикою, а також має багаторічний досвід з розробки, виготовлення та монтажу твер­допаливних котлів BioFire (котли з ручною і авто­матизованою подачею палива), та найголовніше, вони виконують «під ключ» індивідуальні проекти зерносушильних комплексів, а також проектують і монтують теплогенератори та модульні котель­ні на твердому паливі для опалення та виробни­чих потреб. Більше того, ТОВ «Керамейя» з якою пов'язаний Техно-Біо-Енерго-Сервіс також вста­новила теплогенератор на своєму підприємстві саме такий, який мені потрібен - працює на усіх альтернативних видах палива, таких як дрова, тріс­ка, відходах деревини, конопляній та лляній кострі, соломі, відходах самого зерна, що утворюються внаслідок сушки, тирсі, агропелетах, пелетах з де­рева, тощо - зазначив Роман Лаврик.
У чому унікальність міні сушарки?
Р.Л.: Застосування сучасних високопродук­тивних сушарок дає змогу у стислі терміни, з мінімальними втратами перевести зерно з поля на склад та, значною мірою, скоротити час на підготовку зерна до тривалого зберігання. Міні сушаркавиготовляється під замовника: з певними пара­метрами та об'ємом. Вона більш економічна у порівнянні з іншими, оскільки менш енергови- тратна. Крім того, вона має низку технологічних переваг: краще зберігає тепло завдяки подвійній обшивці корпуса, використовує дві зони нагрі­вання, обладнана датчиками температури, рів­ня, вологовимірювачами у потоці, відцентровими вентиляторами, які кріпляться знизу та вібрація яких не передається на сушарку, потужними філь­трами, а також шафами з управлінням і сенсорним екраном. До того ж вона сушить 60-т тонн зерна за добу і дуже компактна. Спочатку зерно заси­пається в завальну яму, далі потрапляє до норії яка транспортує його до шахти, звідки зерно під своєю вагою по системі розгалуджених каналів опускається до сушільних секцій, де і відбувається процес сушіння.
Замовлення AgroDryer виготовлялося 1,5 міся­ці, а встановлювалось впродовж двох тижнів. На даний момент сушка працює в тестовому режимі і вже перевершила усі очікування. Звісно в пози­тивному плані (сміється пан Роман).
Разом із високою продуктивністю усе це дасть можливість отримувати якісний кінцевий продукт із меншими затратами, а отже - бути більш кон­курентоспроможним. До того ж наявність власної сушарки в подальшому дозволить отримувати до­хід не лише за рахунок економії коштів на сушінні власного врожаю, а й заробляти, надаючи послуги із сушіння.
Як швидко, на Вашу думку, окупиться ця міні сушарка?
Р.Л.: При найбільш консервативних розрахун­ках, вона окупиться за 3-4 місяці.

Чи не шукали більш дешевої та більш як існо ї альтернативи?
Р.Л.: Шукати іншу альтернативу вважаю не­доречним. Дешевше не знайдеш, а головне - я навіть приблизно не бачив більш якісного су­шильного комплексу ніж AgroDryer. Як я вже й говорив, серце зерносушильного комплексу - це унікальний теплогенератор. Джерелом отримання тепла такого теплогенератора є біомаса. Йогоунікальність полягає в застосуванні сучасних прогресивних теплоізоляційних матеріалів світо­вих лідерів в цій галузі: американської компанії ALLIIED Mineral Products і європейської Morgan Advanced Materials. Втіленням цієї технології в Україні займається компанія Інвентум Україна.
Застосування таких високоефективних матері­алів дзволило зробити генератор компактним, не знижуючи потужність. Температура у топці сягає 1000-1200°С, при цьому товщина стінок 400 мм, і зовнішня оболонка теплогенератора - холодна (не більше 40°С).
Якщо порівнювати витрати на сушарках із га­зовими пальниками, то вигода сушарки AgroDryer очевидна: при сушінні газом собівартість самого процесу сушки буде близька 45 грн/т%,а на біомасі-15 грн/т%.
Переваги сушарки:

  • якісне сушіння всіх видів зерна: пшениці, куку­рудзи, ріпаку, соняшнику тощо, а також насіннєвого матеріалу та продовольчого зерна;• економне використання теплової та електрич­ної енергії під час роботи;
  • плавне регулювання подачі зерна залежно від вологості висушуваної сировини;
  • невелика площа установки сушарки, її компак­тність і низькі витрати під час монтажних робіт;
  • просте обслуговування та експлуатація; обслу­говується однією людиною - повна автоматизація;
  • наявність зони охолодження;
  • висока продуктивність;
  • довговічність.

Також слід зазначити, а це перевірено на прак­тиці, зерно не може віддавати вологу швидше, ніж 4,5-5,0% за годину. Теоретично процес можна при­скорити лише за рахунок збільшення температури, але тоді зерно буде непридатне для подальшого ви­користання. Швидкість сушіння залежить від волого­ємності повітря: 1 м3 повітря з температурою 20°С поглинає 17 г води, 30°С -3 1 г, 50°С - 90 г, 70°С - 250 г, 90°С - 400 г. Крім того, необхідно брати до уваги, що нагріте й висушене зерно потрібно охолодити, бо інакше внаслідок конденсації зерно знову набере вологу.
Сушарки на альтернативному паливі, їх пер­спективи для фермерів?
Р.Л.: Раніше оптимальним паливом для сушарок був природний газ, але використовувати його в умо­вах можливостей України для сушіння зерна недо­речно з економічної точки зору та неприпустимо із соціально-політичного стану: адже вже всім зрозумі­ло, що це не тільки паливо, а й зброя проти Украіни.
Ідеальним варіантом пального є альтернативне. І, що головне характерне для малих фермерських господарств: це застосування біопалива (солома, дрова, лушпиння тощо) що значно знижує витрати на тепло­носій, але, правда, дещо збільшує капітальні вкла­дення на теплогенератор із теплообмінником.
Які перспективи та плани маєте надалі?
Р.Л.: На сьогодні увесь свій врожай я зберігаю в ангарах. Це досить великі площі. Втім, в перспек­тиві, ми з ТОВ "Техно-Біо-Енерго-Сервіс" плануємо поставити такий собі міні-елеватор на 1000 тонн. Це буде циліндрична ємність, де зерно зберігатиметься завдяки ефективній вентиляції, завдяки спеціальній системі активної підлоги, крізь яку буде проходити повітря, що нагнітається вентиляторами. При такій конструкції виходить оптимальне використання про­стору при максимальному корисному об'ємі.

Примітка: Іван Федорович Телющенко та Заступник головного інженера Анатолій Леонідович Савченко ТОВ "Керамейя" втілили власні розробки щодо альтернативного палива та енергоефективності на підприємствах створивши компанію «Техно-Біо-Енерго-Сервіс» по виготовленню твердопаливних котлів, зерносушильних комплексів та ін.

Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів

03037, м. Київ, а/с 75, e-mail: info@ avbmv.com.ua, spilkavb@ gmail.com, тел. +38044 245-48-39