СХІДНА ТОЧКА ЄВРОПИ ЧИ ХАРКІВСЬКИЙ «ТУПИК»

Головна подія у Харкові 14 березня 2019 року – Форум: «Енргоефективність, будівництво, енергоаудит» знаково вмонтувався у виставку KharkivBuild&Energy, яку жертовно і стоїчно, як місію, вкотре одержимо  проводить Харківська ТПП.

Бути  тут спікером, виступити з доповіддю – то велика відповідальність і підготовка: порівняння, аналогії, аналітичний погляд.

Адже Харків:

  • То інженерна і машинобудівна столиця України.
  • Місто, з якого розпочинається нова індустріалізація країни, бо в Сумах, поруч, індустріалізацію згубили.
  • Тут безперервно будують і здають станції метро, а в Києві лише на п’ятому році, здається, схаменулись.
  • Тут трамвайні колії і переїзди облаштовані на спеціальних плитах, а Київ – трамвайно-шпальний, ганьба… Все знають і уміють, «смотрящі» роками не наважаться.
  • Тут провідні учасники Спілки: Харківський плитковий завод, Термолайф, Трест Житлобуд – 1, вони пишаються участю в реставрації Філармонії – Президент України урочисто відкривав…
  • Тут експортний потенціал будматеріалів: керамічну плитку експортують в 30 країн, мінеральну вату – в 15.

І це усе правда, до того ж, на автомагістралях Харкова відсутні ями і навіть латки. Явно кращий стан дорожнього покриття , а ніж в Києві.

Столичним керманичам потрібно бувати в регіонах і вчитись управляти на відстані від центральної влади, під свою ініціативу, відповідальність та масштабний успіх.

Плюс – в центрі Харкова площа Майдан Свободи вимощена знатно – гранітними  плитами, а в Києві площі Незалежності, Софіївська і Михайлівська давно вимагають капітального ремонту.

Не чутно в Харкові і про афери «Еліта-центру» та більш стидобної афери  Войцехівського, і «допомогу» прокуратури – арешт більше десяти житлових будівель – на роки, як Гостиний двір, поки не впадуть.

В Харкові на центральних вулицях усі будівлі цілі, фасади як вчора пофарбовані, у Києві – і на Хрещатику, і на Андріївському узвозі, і по всьому місту вулиці з вибитими «зубами», зруйновані або покинуті будівлі…

А щодо будівельної виставки, то я виклався сповна.

Адже тут забагато сподіваються на енергію сонця, вітру, біомаси і землі – а це копійки економії, а не мільярди, адже будівельний комплекс сьогодні будує енергоефективні будівлі, але мало, а реконструкції – взагалі замало. Правильно акцент перенесено на ОСББ щодо утеплення.

Харківська торгово-промислова палата, її президент Звєрєв Віктор Олександрович та Віце-президент Харківської ТПП Каутна Інна Григорівна, заповзято проводять багато заходів та випускають змістовний журнал «Бізнес. Експерт», домагаються будівельного всеобучу та висококваліфікованого менеджменту. Висока місія, цінуємо та сприяємо: натхненний і високий порив – усі будівельники області, уся влада регіону повинні усвідомити проблеми, в т.ч. і обмеженість характеристик силікатної цегли та мокрого фасаду. Необхідність індустріальних технологій будівництва і зростання в 3-5 разів, необхідність введення в експлуатацію житла повної готовності, наприклад.

У ці ж години керівники, актив області і міста зустрічались з прем’єром В. Гройсманом та віце-прем’єром Г. Зубком – пишались децентралізацією, серед освітян знайшлись мужні керівники і наголосили на розвалі освіти, перш за все – повне зникнення «фізиків» і повінь «ліриків»…, і лише про будівельну галузь, корупцію в ній – ні слова, ні від верхів, ні з низів – бо зневірились і погодились: Україна будує на 3,2 млрд. євро, а Польща – 48, Німеччина – 300 млрд. євро.

Будівельники і в Харкові, і в Одесі, і в Сумах, де Спілка проводила ділові зустрічі, Генеральну прокуратуру вважають «партнером», а ДАБІ – здирницею «за комфорт»:

Житлове будівництво Харківської області зосереджене в Харкові та Харківському районі – 89,1%, а далі в Чугуєві – 2,1%, в решті 26 районах по 0,1-0,5%. А будівництво масштабне повинно бути в кожному населеному пункті.

Щаслива випадковість – зустріч з видатним мером, міським головою Харкова (1996-2002рр.) та метробудівцем Харкова, давнім другом Михайлом Дмитровичем Пилипчуком в Харківському театрі опери та балету на постановці балету «Корсар»: щира увага та гордість за Харківський оперний.

Балет «Корсар» на честь Теодора Попеску. Увертюра до балету – кінохроніка видатного майстра, в залі його дружина Світлана Коливанова-Попеску (у подружжя 50 партій у популярних балетах. Тепер вона головний балетмейстер театру) приймає вітання переповненої зали, а міський голова Михайло Пилипчук захоплено наголошує: «Ними пишається Харків».

Михайло Пилипчук в майстерні унікально-геніального скульптора Катіба Мамедова – гордість Харкова і Азербайджану. В його майстерні-салоні сотні творів з бронзи та мармуру – тут краса розуму, тіла та форми, пластика та жанрова скульптура, його внутрішня сила і працьовитість, витонченість і духовність.

Михайло Пилипчук пишається кожним будинком, кожним пам’ятником та кожною меморіальною дошкою.

Він любить місто і пишається його історією, видатними керівниками усіх часів, а я люблю Київ і Андріївський узвіз – він пишається, а я страждаю і кличу…

 

Президент Всеукраїнської спілки
виробників будматеріалів
Іван Салій

 

 

 

ВСІ НОВИНИ СПІЛКИ »

ВСІ НОВИНИ БУДІВНИЦТВА »

ВСІ АНОНСИ ТА ВАЖЛИВІ ПОДІЇ »