СУХІ БУДІВЕЛЬНІ СУМІШІ – ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ, ЯКІСТЬ, РІЗНОМАЇТТЯ. СТАН ТА ЗАХИСТ ВНУТРІШНЬОГО РИНКУ. 05.03.2019

На круглому столі зібралися більше десятка потужних національних компаній-виробників, вчені та численні фахівці галузі. На розгляд учасників було винесено ряд актуальних питань, які можуть бути вирішені спільними зусиллями виробників.

Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій зробив наступні акценти:

1. Вітчизняне виробництво СБС бере початок з 2004 року, всього-на-всього 15 років. Розпочинали з 400 тис. т. Тепер 1,7 млн. т у 2018 році із зростанням на +13%.

2. США і Західна Європа виробляє СБС з 1950-1960 років. Тобто… 40–50 років в Україні були лише імпортні суміші.

3. Knauf, Henkel, Baumit та інші світові виробники привнесли в Україну нову культуру і продуктивність будівництва, адже це зменшення кількості штукатурів, в рази збільшення продуктивності праці, гарантована якість і необмежений асортимент. Ми їм вдячні. І до сьогодні вплив європейських виробників надто вагомий, і ми їх лише прагнемо наздоганяти.

4. Україна має вдосталь природних ресурсів, надр і вона приваблива для інвестицій, відкриття дочірніх підприємств європейських лідерів. І це добре.

5. Але в Україну прийде таки будівельний бум, а з ним і дефіцитність будівельних матеріалів. Тому важливо нарощувати вітчизняне виробництво.

6. Вкрай необхідно розпочати експорт конкурентоздатної продукції. Але тут у нас лише епізодичні, фрагментарні досягнення.

7. Ринок жорстко конкурентний. До того ж, ринковий контроль втрачено і цим спровоковано недобросовісну конкуренцію як по ціні, так і по якості.

8. Ми маємо національний стандарт – ДСТУ БВ 2.7-126:2011.

У ньому 85 посилань на ДБН аж 1995 р., ДСТУ аж 1993 року та ГОСТи з 1975, 1983 років. Але з 1 січня 2019 року вони втратили чинність в Україні. Строго кажучи – і наш ДСТУ є невідповідним. Тобто, працюємо за заводськими технічними умовами.

Нам потрібен стандарт та продукція, яка відповідатиме вимогам ЄС.

9. Тому Президія Спілки визначила нам стратегію діяльності – це захист від неефективних державних структур та ініціювання розгляду забутих проблем, таких, як сьогодні, та енергоефективності.

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

 

ВСІ НОВИНИ СПІЛКИ »

ВСІ НОВИНИ БУДІВНИЦТВА »

ВСІ АНОНСИ ТА ВАЖЛИВІ ПОДІЇ »